Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Aspoň o pár stupňov dole, prosím!

.tomáš Zálešák .názory

Extrémna horúčava je späť, a niekto by vzhľadom na miernejšie počasie uplynulých týždňov mohol dodať: „aj s pomstou“. V Británii bol prvýkrát prekročený rekord 40 stupňov (Celzia, podotýkam). Je síce leto, no predsa by som dal prednosť stavu aspoň o pár stupňov menej.

Tomáš Zálešák

a ešte niečo by som privítal: keby pri tých dnešných diskusiách o klimatických zmenách zaznelo viac racionálnych argumentov, analýz či návrhov, aspoň o pár stupňov studenších než tie žeravé apokalyptické veštby a z nich vyvodzované globálne revolučné posolstvá.

Reálne problémy môžu prinášať rozumné závery, prípadne riešenia. No tie zrnká rozumu je neraz treba prácne dolovať z masy iracionálnych nezmyslov. Nemám vonkoncom v úmysle popierať problémy spojené s klímou, a je len známkou pohnutej doby, že to musím neustále zdôrazňovať – v snahe keď už nie vylúčiť, aspoň zmierniť riziko konfrontácie s tými, ktorí sa domnievajú, že v tomto ohľade nie som dosť horúco veriaci. Rozumej: veriaci v ich vlastné závery, naratívy a revolučné riešenia.

V mojej osobnej skúsenosti to boli najmä posledné tri-štyri roky, keď som sa viackrát podobným konfrontáciám nedokázal vyhnúť. Musel som si bez toho, že by som to zvlášť vyhľadával, vypočuť a prečítať príliš veľa neuveriteľných sprostostí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite