Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Všetci proti korupcii, kto proti populizmu?

.štefan Hríb .názory .editorial

Prvé dva mesiace novej vlády ukázali, že jej nastavanie proti korupcii nie je hrané. To je veľmi dobrá správa, napriek excesom typu Bilecová. Horšou správou je, že koalícia si osvojuje populizmus ako účinný spôsob vládnutia.

Štefan Hríb

keď tu padal komunizmus, generácia lídrov VPN, KDH a rozumnej časti maďarských politikov stála pred dvoma kľúčovými úlohami – uskutočniť ťažké reformy, ktoré nás vrátia do spoločenstva Západu a slobody, no pre zaistenie nezvratnosti Novembra nestratiť príliš rýchlo priazeň verejnosti. Tej, ktorá mala plné hlavy socialistických utópií o štáte, ktorý sa o nás postará.

Dopadlo to remízou. Tie hlavné reformy sa podarili, priazeň verejnosti sa udržať nepodarilo. Príčin je viacero, no jedna z hlavných bola, že skvelá generácia z roku 1989 neuhla nastupujúcim populistom – exkomunistickým ani mečiarovským – pretože záujem krajiny stavala nad moc. Prehrala tým viaceré voľby, ale vyhrala seba.

Ako sme na tom teraz, keď padá Ficov režim a nastupuje generácia, ktorá chce skončiť s mafiánskym štátom? Sú pred ňou znovu dve kľúčové úlohy – nastoliť na Slovensku základnú spravodlivosť a popritom uskutočniť také zmeny, ktoré vrátia školstvu, zdravotníctvu a kultúre dôstojnosť a civilizačnú úroveň toho Západu, ktorého sme sa po roku 1989 stali súčasťou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite