Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V Košiciach sa nasmejú

.rudolf Zajac .názory

Univerzitná nemocnica Košice je rekordérkou v dĺžke neuhradených dlhov. Veritelia voči nej vykazujú dlhy po splatnosti v dĺžke takmer štyri roky. Ostatné veľké štátne nemocnice d

biela vrana vždy v kŕdli žiari, preto sa natíska otázka: Naozaj tak zle je financovaná košická nemocnica? Určite nie je. Poisťovne, čo je tak trochu aj ich chyba, financujú najmä štátne nemocnice prakticky rovnako. Žiadne rôzne ceny za rôznu kvalitu. Štát cez najväčšiu poisťovňu nakupuje výkony vo svojej Univerzitnej nemocnici. Ak sú porovnateľné subjekty v porovnateľnom stave, hovorí to niečo o systéme: ak jeden subjekt výrazne vybočuje, tak chyba je priamo v ňom. Ako to, že nikomu neprekáža také slabé hospodárenie košickej Univerzitnej nemocnice?  

Manažment nemocnice začal používať zaujímavé triky. Už dávnejšie do svojich objednávok vkladá vetu,  že realizáciou objednávky sa dodávateľ zaväzuje, že svoju pohľadávku za dodávku voči nemocnici nebude postupovať, teda predávať inému subjektu. Ide o jednostranný a v normálom právnom systéme  neplatný krok. Postúpenie pohľadávky je legitímny úkon, ktorý sa robí podľa Občianskeho zákonníka. Občiansky zákonník je navyše nadriadený všetkým špeciálnym zákonom, teda aj Obchodnému. Aby sa dodávateľ vzdal tohto svojho zákonného práva, muselo by to byť s ním zmluvne dohodnuté. Samozrejme, že žiadny dodávateľ pri zdravom rozume s tým nemôže súhlasiť, ale oni sa ho ani nepýtajú.  Vlastníctvo pohľadávky je ako každé iné vlastníctvo chránené Ústavou. Takže Univerzitná  nemocnica si môže do svojich objednávok vpisovať, čo len chce, nemalo by to mať žiadny význam, nebyť maličkosti. Tou je  Okresný súd Košice. Ten pokojne zamieta žaloby postupcov, teda tých, čo pohľadávku voči nemocnici kúpili  z dôvodov jednostrannej formulácie iba v objednávkach. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite