Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Láska medzi Washingtonom a Kremľom? Len to nie!

.marína Gálisová .názory

Vzťahy USA a Ruska sú na bode mrazu. A hoci pre malú krajinu nikdy nie je dobrý pocit, keď sa veľmoci naťahujú, tentoraz by sme sa z toho mohli opatrne tešiť.

Marína Gálisová

je to totiž lepšie ako opačná situácia. Predstavme si svet, v ktorom sa imperátor Putinovho typu srdečne objíma (prípadne v brežnevovskej tradícii bozkáva) s americkým prezidentom. Dobré vzťahy s Ruskom sú pre Washington istotne dôležité. Pre malé štáty uprostred Európy by však nastala pohroma, keby sa tieto dobré vzťahy stali takou prioritou, aby im Washington obetoval časť toho, čo nepovažuje za svoje životné záujmy. Napríklad aj strednú a východnú Európu.

Nastupujúcemu prezidentovi Donaldovi Trumpovi sa stále nepodarilo rozptýliť podozrenie, že Európu, najmä jej strednú a východnú časť, za súčasť amerických životných záujmov nepovažuje. Nepodarilo sa mu ho rozptýliť preto, lebo sa o to ani veľmi neusiluje. Trumpovi o náš región nejde. Keď môže považovať Krym za ruské územie (ako povedal počas predvolebnej kampane), ako by sa zachoval, keby Rusko anektovalo napríklad časť Pobaltia?

Konzervatívci, ktorí Trumpa podporujú, a zároveň ešte nezabudli na studenú vojnu, dnes len ticho dúfajú, že v Trumpovom záujme nie je vyvolať či trpieť vypuknutý vojenský konflikt na európskom kontinente. Ale ktovie, čo je v jeho záujme? Trump je všeličo možné, ale v prvom rade je nevyspytateľný.

„Putinovi súčasné ochladenie vzťahov medzi Ruskom a USA vôbec nevyhovuje.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite