Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Americký román: katastrofa ako predkrm

.juraj Kušnierik .názory

Američania to jednoducho vedia: vymýšľať košaté príbehy, ktoré sú pútavé, šokujúce, vtipné a hlboké zároveň. Kniha A. M. Homesovej Kéž je nám odpuštěno je toho príkladom.

Juraj Kušnierik

Na tretej strane 600-stranového románu dochádza ku kľúčovej dramatickej zápletke, na štvrtej k menšej (autonehoda, mŕtvi rodičia, osirotené dieťa) a na pätnástej k úplne zásadnej (vražda manželky) katastrofe. To však je len akési dramatické proscénium, predskokan pred hlavnou hviezdou večera, antipasti pred hlavným chodom.

Dvaja bratia: jeden – George – prostý, priamočiary, bohatý manažér s násilníckymi sklonmi a s obchodníckym talentom, druhý – Harry – komplikovaný, do kníh a histórie zahľadený, pre praktický život takmer nepoužiteľný, neúspešný (pseudo)intelektuál. George má krásnu ženu, dve bystré deti, televíznu korporáciu, psa, mačku, veľký dom. Harry má americko-čínsku manželku, ktorá žije vlastným životom, on sám celý život študuje prezidenta Nixona a jeho dobu a učí na bezvýznamnej univerzite. U Georgea sa objaví (žiaľ, práve vo chvíli, keď ide nepovolenou rýchlosťou vo svojom aute) vážna psychická porucha (v dôsledku ktorej si nevšimne červenú na semafore, dôjde k zrážke a k usmrteniu dvoch ľudí), hospitalizácia na psychiatrickom oddelení je nutná.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite