Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jón Gnarr a Anonymní alkoholici

.juraj Kušnierik .názory

17. júna 2014 bolo 70. výročie islandskej nezávislosti. Dôležitejšie je však to, že deň predtým odišiel z reykjavíckej radnice po štyroch rokoch primátor Jón Gnarr, človek, ktorý do politiky vniesol hravosť, pokoru, radosť a láskavosť.

Juraj Kušnierik

Keď som sa niekedy pred piatimi rokmi dozvedel, že na post primátora Reykjavíku kandiduje nejaký komik, ktorého podporuje Najlepšia strana s ochranou polárnych medveďov, zriadením luxusnej väznice, uterákmi na plavárňach zadarmo či zbavením islandského parlamentu drog (to bol náročný a preto dlhodobý cieľ: k jeho naplneniu malo dôjsť až v roku 2020) vo svojom programe, bral som to ako veľmi dobrý vtip. Keď Najlepšia strana lokálne voľby vyhrala a Jón Gnarr sa stal primátorom, myslel som si, že to svedčí o islandskom zmysle pre humor.

Lenže potom som zistil, že v reykjavíckom mestskom zastupiteľstve je viacero ľudí, ktorých som si vážil (kníhkupec a spevák metalovej kapely HAM Óttarr Proppé, alebo jeho kolega basgitarista z tej istej kapely Sigurdur Björn Blöndal) a aj môj priateľ Einar Örn Benediktsson (bývalý frontman Sugarcubes, v súčasnosti spevák a rapper kapely

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite