Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

BRaK: Viselo to vo vzduchu

.juraj Kušnierik .názory

Cez víkend sa bude v Pisztoryho paláci konať BRaK, čiže Bratislavský knižný festival. V tlačenom .týždni píšeme o piatich, hoci aj menších, za to veľmi dôležitých slovenských vydavateľstvách. Tu prinášame rozhovor s jedným z organizátorov BRaKu Ferčim Malíkom.

Juraj Kušnierik

Ferči Malík pochádza z Rimavskej Soboty, vyštudoval kulturológiu, pracoval vo vydavateľstve KK Bagala a spolu s priateľmi založil Bratislavský knižných festival BRaK, ktorého prvý ročník sa cez víkend koná v Pisztoryho paláci.

Ako vznikol nápad urobiť Bratislavský knižný festival?

Už to dlhšie viselo vo vzduchu. Niekedy v októbri minulého roku sme sa stretli s Petrom Michalíkom a obidvaja sme prišli s tým istým nápadom: spraviť festival malých a stredných vydavateľov.

Čo vás k tomu viedlo?

Obidvaja sme v minulosti pracovali u Kaliho Kertésza Bagalu a poznali tak sme z prvej ruky trampoty menších vydavateľov. Obidvaja máme radi knihy a zdá sa nám, že knižky z menších vydvateľstiev nemajú priestor, ktorý si zaslúžia.

Prečo?

Jednak preto, lebo vychádzajú v takých nákladoch, že vo veľkých kníhkupectváchnemajú šancu dostať sa zo spodných políc. Ak nevieš, čo konkrétne hľadáš, tak sa k nim nedostaneš. A niekedy aj keď vieš, tak ich v takom kníhkupectve nemajú, alebo ich nenájdu. Ja však už tým kníhkupcom nič nezazlievam. Je to boj, oni majú svoju stratégiu, spolupracujú s väčšími vydavateľstvami, ktoré si vedia zaplatiť marketing a kôpky pri vstupe.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite