Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ruská noha v ukrajinských dverách

.andrej Bán .názory

S kolegom Tomášom Prištiakom sme sa po týždni vrátili z okupovaného Krymu. Prinášáme ako prví slovenskí novinári odtiaľ na videách a v reportáži v najnovšom tlačenom vydaní .týždňa svedectvo o kľúčových dňoch a udalostiach. Považujem za dôležité k nim ešte niečo dodať.

Andrej Bán

Sme teraz plní silných zážitkov, strachu ale aj obav o osud tamojšieho obyvateľstva – ruského, ukrajinského aj tatárskeho. Vojna je na spadnutie, stačí, obrazne povedané, zápalka. A tou môže byť prvý výstrel ukrajinského vojaka, ktorý sa nechá vyprovokovať tým ruským. Zatiaľ sa ale Ukrajinci a tiež prozápadne orientovaná štvťmiliónová tatárska moslimská komunita obdivuhodne držia a nereagujú násilím na početné a drzé ruské prvokácie.

Putin sa naozaj asi zbláznil a prestrelil. Urobil čosi, čo narušilo celú povojnovú architektúru usporiadania a bezpečnosti sveta. Rusko je pritom ekonomický trpaslík s HDP na úrovni Talianska, ktorého drží iba export uhľovodíkov (a európska závislosť na nich), dobre vyzbrojená armáda a nehynúce imperiálne ambície.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite