Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Brízov sudca

.marek Vagovič .názory

Pred Okresný súd Bratislava I. sa včera postavil Mečiarov kšeftár Branislav Bríza. Vyzerá to však tak, že za škandalózny prevod lukratívnych pozemkov vo Veľkom Slavkove pykať nebude.

Marek Vagovič

Branislav Bríza bol pred šiestimi rokmi námestníkom riaditeľa Slovenského pozemkového fondu (SPF). Do funkcie ho presadil šéf HZDS Vladimír Mečiar. Časom vyšlo najavo, že to nebolo len tak: Bríza totiž podpísal v apríli 2007 viacero zmlúv s reštituentmi z južného a východného Slovenska, na základe ktorých sa dostali k cenným parcelám vo Vysokých Tatrách aj podnikatelia blízki Mečiarovi.

.nečakaná návšteva

V apríli 2013 som navyše v .týždni zverejnil sériu článkov, z ktorých vyplýva, že Bríza sa zrejme vo funkcii správal tak, aby z lukratívnych pozemkov aj sám profitoval. V čase, keď bol vo vedení SPF, sa totiž osobne stretol s reštituentkou Hildegardou Schulzovou a jej vnukom Walterom Wiesnerom vo Švajčiarsku. Schulzová mala navyše v minulosti trvalý pobyt v bratislavskom byte Brízovej matky Jozefíny.

Bríza o detailoch biznisu s pozemkami vo Veľkom Slavkove intenzívne komunikoval aj so Schulzovej advokátom Ladislavom Turi Nagyom. Keď zomrel, Schulzovú začala zastupovať Jana Tomčíková, ktorá spolupracuje v rôznych obchodných sporoch aj s Brízom. Ku kšeftu storočia však napokon neprišlo: Bríza síce posunul pozemky v Tatrách na Schulzovú, ich prevod však po prevalení kauzy zablokoval štát.

Dnes je Bríza obžalovaný zo zneužitia právomocí verejného činiteľa. Doteraz sa uskutočnili štyri pojednávania. Na prvé dve Bríza neprišiel: súdu akurát odkázal, aby konal v jeho neprítomnosti s tým, že sa dostaví až na vyhlásenie rozsudku. Keď sa včera nečakane zjavil na súde, prekvapil tým nielen hŕstku novinárov, ale aj dozorujúcu prokurátorku Máriu Trstenskú.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite