Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kristus v Bedároch

.lukáš Krivošík .názory

Bez ohľadu na udeľovanie Oscarov, medzi filmovými trhákmi vlaňajšieho roka ako Lincoln, Argo alebo Django by som chcel vyzdvihnúť jednu snímku ako mimoriadne vydarenú. Mojím osobným favoritom je muzikál Bedári.

Lukáš Krivošík

Nachádza sa v tom určitá irónia. Victor Hugo bol vo svojom neskoršom živote známy silnými antiklerikálnymi názormi. Dnes stoja kresťania (najmä tí evanjelikálni) v rade na lístky, aby si pozreli filmovú adaptáciu muzikálu Bedári, ktorý je založený na rovnomennom Hugovom románe z roku 1862. Protestantský spravodajský web The Christian Post si dokonca kladie otázku:   Sú Bedári dokonalým kresťanským filmom?

Dej tohto diela je vlastne notoricky známy: Na začiatku 19. storočia Francúzskom zmietajú prudké spoločenské zmeny. Obnovená monarchia je politicky nestabilná a nepopulárna, kým v krajine začína priemyselná revolúcia. Ulice miest sú plné chudákov, bezdomovcov a prostitútok. Jean Valjean je prepustený z galejí, kde strávil devätnásť rokov života. Päť zato, že ukradol kúsok chleba, aby zasýtil hladujúcu rodinu svojej sestry, zvyšok kvôli útekom.

Keďže prepustený je na podmienku a nálepka bývalého väzňa sa s ním neustále vlečie, nevie sa zaradiť do normálneho života. Odvšadiaľ ho vyháňajú.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite