Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Islandský (týž)denník

.juraj Kušnierik .názory

Dva týždne v Reykjavíku. Iceland Airwaves. Hudba. Vietor. Ľudia. Polárna žiara. Hamburgre. Island.

Juraj Kušnierik

Nedeľa. V podvečernom slnku vidieť z lietadla celý ostrov - od východu na západ. Ľadovce, láva, rieky, skaly. Tesne pred pristátím vidno Reykjavík, mesto zasadené medzi chladný oceán a pustatinu. Večer prvý z množstva skvelých reykjavických hamburgerov.
Pondelok. Ráno v horúcej vode kúpaliska Vesturbæjarlaugin. Múzeum osídľovania ostrova. Nie Slováci, ale Islanďania sú zároveň starý aj mladý národ. Koncertný a kongresový komplex Harpa. Krásny. Možno, že je pre 100-tisícový Reykjavík priveľký. Zatiaľ je to ťažko posúdiť. Na Laugavegur stretávame Árniho a Lóu z kapely FM Belfast a ich trojmesačného syna Frodiho (ten je v kočíku). Dohadujeme si návštevu. 
Utorok. Zima, slnečno, veterno. V galérii Kjarvalsstaðir nám kurátor Aðalsteinn ukazuje výstavu "lyrických expresionistov". "Mali sme dobrú vojnu," hovorí a vysvetľuje aké dôležité bolo obsadenie Islandu Britániou a následne vybudovanie americkej vojenskej základne. V inej galérii iný kurátor hovorí, že Island nestojí na prírodných scenériách, ale na mýtoch, na príbehoch, ktoré si ľudia rozprávajú.
Streda. Začína sa festival Iceland Airwaves. Vystupuje na ňom okolo 200 kapiel, z toho zhruba dve tretiny islandských.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite