Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Plastici a Pussy Riot

.peter Bálik .názory

Je zarážajúce, ako sú si podobné dva politické procesy. Jeden sa odohral v roku 1976 v komunistickom Československu, druhý tanto týždeň v Rusku.

Peter Bálik

Kapela The Plastic People Of The Universe a Pussy Riot. Aj keď sa odohrali v inej dobe, ako veľmi sa podobajú.
Keď som sa dočítal, že tri Rusky boli odsúdené za výtržníctvo, schválne som hľadal, za čo vlastne boli v sedemdesiatych rokoch minulého storočia odsúdení Plastici a ich kolegovia. No hádajte. No predsa za výtržníctvo!
Vtedy komunistické úrady zatkli šesťnásť ľudí, z ktorých potom časť obvinili, že v roku 1971 až 1976 sa „aktívne zúčastňovali vystúpení amatérskych bítových skupín a spevákov, počas ktorých boli uvádzané verejne texty piesní, obsahujúce mnohé hrubé neslušnosti, čím naplnili skutkovú podstatu trestného činu výtržnícva.“ Súdy im vtedy navrhovali trest od niekoľkých mesiacov až do troch rokov väzenia. Zo šesťnástich zadržaných nakoniec odsúdili štyroch, Ivan Martin Jirous, čiže Magor ako manažer Plastikov dostal 18 mesiacov, Pavel Zajíček, člen DG 307 rok, saxofonista a textár Plastikov Vráťa Brabenec s kňazom a pesničkárom Sváťom Karáskom osem mesiacov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite