Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Samostatnosť je vysokou školou demokracie

.lukáš Krivošík .názory

Angela Merkelová chce v Európe zaviesť fiškálnu úniu. Vzhľadom na všadeprítomný bordel u nás si mnohí Slováci kladú otázku, či by nebolo lepšie, keby nám šéfovali napríklad Nemci. Lenže na čom inom sa máme naučiť si vládnuť, ak nie na vlastných chybách?

Lukáš Krivošík

„Jazdím do Viedne pravidelne, ale ešte som tu nezažil poriadnu zápchu. Majú tú dopravu dobre vymyslenú. Nie ako my v Bratislave.“ Poznamenal jeden známy, s ktorým som sa v piatok viezol na otočku do rakúskej metropoly. Je to skúsenosť, ktorú zažívame denne a na každom kroku. Tí Nemci, Rakúšania, ale často aj Česi, Poliaci, či dokonca nešťastní Maďari to majú v tej alebo onej oblasti života vymyslené ďaleko lepšie ako my. 


Nejde len o premakanejšiu infraštruktúru. Mnohým sa zdá, že slovenský štát je dnes v úplnom rozvrate: zdravotníctvo v havarijnom stave s nemocnicami, kam sa oplatí ísť tak akurát umrieť; nedôveryhodné súdnictvo s Harabinom na čele; všadeprítomná rakovina korupcie, ktorej metastázy prerastajú celú spoločnosť; partokracia s politickými stranami ako akciovkami založenými na vyciciavanie štátu; armáda na smiech, s vybavením po dobe životnosti; byrokracia, nevľúdnosť, nekompetentnosť a alibizmus na všetkých úrovniach verejnej správy; skostnatené školy, ktorých absolventi sa míňajú s potrebami trhu práce; problém s neprispôsobivými Rómami, živený sociálnym štátom a neschopnosťou zariadiť, aby zákon platil pre každého rovnako; ľudia pracujúci za žobračenky; faktický stav triedneho boja, kedy zamestnávatelia a zamestnanci na toho druhého hľadia ako na nepriateľa a nutné zlo; poľutovaniahodná úroveň služieb; nepriaznivé demografické vyhliadky; zachmúrené tváre, kam sa len človek obzrie... a veľa veľa iného.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite