Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ostrovné správy 1

.juraj Kušnierik .názory

V čase, keď sa Slovensko zmieta uprostred politickej krízy, odišiel som na festival Iceland Airwaves do Reykjavíku.

Juraj Kušnierik

V lietadle z Kodane do Keflavíku počúvam Biophiliu. Björk je totiž najväčšou hviezdou festivalu. A nielen jeho. Björk je najväčšou hviezdou Ostrova a celkom zaslúžene. Album je výborný, trojhodinový let ponad nočný Atlantik prebehne znesiteľne (v lietadle možno počúvať viac než dvojhodinovú verziu albumu so všetkými možnými remixami a akustickými verziami skladieb). Už som to spomínal v knihe, ale musím to spomenúť znovu: v lietadlách Icelandairu majú výbornú ponuku hudby. Air, Clapton, Lykke Li, Nick Cave, Dylan, Debussy, Grieg, Rachmaninov, veľa islandského. No dobre: aj Madonna a Lady Gaga tam je.
V Reykjavíku je chladno a jasno. V noci mrzlo, cez deň svieti od boku ostré slnko. Toto počasie má trvať jeden deň. Islanďanky sa preto tvária, že je leto a chodia naboso. Ráno, ešte za tmy sa ponáhľam na kúpalisko Vesturbaejarlaugin, kde ako vždy stretávam Ásiho Jonssona, šéfa vydavateľstva Smekkleysa (v novinách Reykjavík Grapevine, ktoré si neskôr prečítam, ho Björk nazvala "alt.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite