Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komu patrí veda?

.martin Mojžiš .názory .téma

Počas budúceho týždňa sa bude v Bratislave konať vedecko-umelecký festival Starmus, v rámci ktorého k nám príde deväť nositeľov Nobelovej ceny. Hlavným programom festivalu budú vedecké prednášky pre verejnosť a koncerty. Čo je to za akciu? Absolútny vrchol popularizácie vedy alebo len jedna z foriem šoubiznisu?

Martin Mojžiš

názov festivalu je spojením dvoch slabík – jedinej slabiky slova star a prvej slabiky slova music. Pod star sa pritom nemyslia hudobné hviezdy, ale tie skutočné, na ktoré sa astronómovia pozerajú pomocou teleskopov a iných zariadení. Z marketingového hľadiska ťažko nájdete v celej vede objekty, ktoré by boli viac sexy ako hviezdy, vesmír a tak. Takže keď chcete spájať vedu s umením a ponúkať to širokej verejnosti, máločo je vhodnejšie ako vesmírne telesá. 

Na druhej strane, aké umelecké akcie sú najmasovejšie? Nuž, ťažko bude niečo konkurovať rockovým koncertom alebo festivalom. Takže z marketingového hľadiska sa ako najvhodnejší umelecký partner vedy javí hudba, najskôr tá rocková. A máme to – Starmus, ktorý na prvý pohľad vyzerá ako nie veľmi prirodzené spojenie vedy s umením, je pri pohľade očami obchodníka úplne zrozumiteľný. 

Lenže pohľad očami obchodníka je v tomto prípade scestný. Starmus nie je podnikateľský projekt. Je to predovšetkým romantický projekt. Ak chceme aspoň trochu porozumieť, o čo v ňom ide, treba sa pozrieť na dvoch mužov, ktorí ho spolu zakladali. Dvaja rockeri a zároveň astrofyzici, ktorí obaja nechali vedu kvôli hudbe (pričom jeden z nich sa stal svetovou superstar), a neskôr sa k vede obaja vrátili.

hviezdy a sny

Garik Israelian zahájil svoju vedeckú kariéru vo veľkom štýle – opustil strednú školu, založil rockovú skupinu a hrával s ňou po baroch. Ale potom videl film Solaris a rozhodol sa do školy vrátiť. Vyštudoval astrofyziku v Jerevane a venuje sa jej dodnes v Španielsku, konkrétne na Kanárskych ostrovoch. O miere jeho romantizmu vypovedajú predchádzajúce vety pomerne veľa. A to ani nie tak tá o rockovej skupine, ako skôr tá o Tarkovského filme. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite