Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

20 rokov v dobrej spoločnosti

.štefan Hríb .názory .editoriál

Byť súčasťou slobodného sveta bolo pred rokom 1989 snom, ktorý Československu znemožňovali nielen ruské tanky, ale aj naši vlastní kolaboranti. Teraz sme už 20 rokov členmi EÚ – a splnený sen si sami kazíme.

Štefan Hríb

európska únia má mnohé chyby. Máva nerealizovateľné nápady, ako dávnejšiu deklaráciu z Lisabonu, že sa stane najvýkonnejšou ekonomikou sveta, a máva aj utopické predstavy, ako tú menej dávnu o udržateľnej energetike bez jadra, zato s ruským plynom a ropou. Čo z toho ostalo? V EÚ sa tiež občas darí arogancii, ako keď Chirac karhal nové členské štáty, že premeškali príležitosť mlčať, a občas sa darí aj slepote, ako keď Macron sníval o európskej samostatnosti a hovoril o klinickej smrti NATO. Európsku úniu tvoria chybujúci, občas namyslení, občas od reality odtrhnutí ľudia. Ľudia ako my. Ale je to pre Slovensko najlepší z možných svetov. 

To, že ani po 20 rokoch nechápeme EÚ ako náš vlastný svet, ale skôr ako akúsi externú pokladnicu, je svedectvom o nás, nie o Bruseli. Ak sa ešte aj z dnešnej opozície ozývajú hlasy, že na eurofondy by nám Brusel nemal siahať, svedčí to o zúfalom nepochopení spoločného priestoru, zodpovednosti a zdrojov. Lebo ak Brusel rovná sa my, potom na eurofondy nesiahajú oni, ale zase len my. V tomto prípade my, občania európskej dvadsaťsedmičky.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite