Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Odomykáme: Čo rozhodne prezidentské voľby

.štefan Hríb .názory .editoriál

Druhé kolo prezidentských volieb môže rozhodnúť každý hlas. Preto sme sa rozhodli pre iniciatívu Presvedč jedného nevoliča, v rámci ktorej odomykáme až do volieb všetky texty, týkajúce sa budúcej hlavy štátu, aby ste ich mohli voľne šíriť medzi ľuďmi, ktorí sú zatiaľ nevoliči.

Štefan Hríb

prvé kolo volieb prinieslo dobré správy. Ukázalo silu demokratického tábora, význam rozumného odporúčania KDH voliť Ivana Korčoka a odolnosť časti maďarskej menšiny voči orbánovskej propagande. Čo rozhodne druhé kolo? 

Na prvý pohľad sa zdá, že rozhodnú voliči pána Harabina. Ale nie je to tak. Rozhodnú tri iné faktory.

Rozhodne to, či sa konzervatívny tábor bude držať rozumu a uprednostní demokraciu pred údajnými hrozbami liberalizmu, ktorými ho strašia bývalí komunisti a únoscovia štátu. Je škoda, že v tomto smere nepočuť hlas cirkví, ale prvé kolo ukázalo, že to pôjde aj bez nich. Vážení konzervatívci, verím, že si spomeniete na spoločný zápas s mečiarizmom a znovu budete na správnej strane. Veľmi vám držím palce.

Rozhodne tiež to, či sa dostatočná časť voličov maďarskej menšiny pridá k slovenským demokratom. Dejiny nás učia, že toto spojenectvo bolo vždy na prospech oboch táborov. Vážená maďarská menšina, nepodľahnúť orbánovskej propagande a prispieť k výhre spravodlivosti a slobody bude vašou ďalšou hviezdnou chvíľou. Slobodné Slovensko sa vždy mohlo spoľahnúť na spojenectvo vami. Spolieha sa aj teraz, v ťažkej chvíli.

A napokon rozhodne aj aktivita demokratického tábora. Tieto voľby môžu byť veľmi tesné, rozhodovať môže každý hlas. Preto .týždeň prichádza s iniciatívou Presvedč jedného nevoliča. Ak každý z nás získa jedného človeka, ktorý z rôznych dôvodov ešte nie je rozhodnutý voliť, a argumentmi ho získa pre voľbu Ivana Korčoka, voľby budú rozhodnuté. Pre tento cieľ odomykáme až do konania volieb všetky dôležité texty o nich, takže si ich môžete zdarma čítať, sťahovať, akokoľvek šíriť a používať pri diskusiách s nevoličmi.

Ak sa ešte pred mesiacom zdalo, že Slovensko čakajú roky temna, situácia sa nečakane zmenila. Demokratický tábor vyhral s náskokom prvé kolo prezidentských volieb – a aj druhé má v rukách. Nádej bola obnovená.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite