Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hríb, Mojžiš: Prečo nás siete kazia?

.štefan Hríb .martin Mojžiš .názory .téma

Sociálne siete mali byť len ďalším šikovným spôsobom, ako ľudia spolu komunikujú. A komunikácia je predsa základom dobrých vzťahov. Tak prečo by mal Facebook, Instagram či TikTok relativizovať pravdu a ohrozovať slobodu?

Štefan Hríb

človek je tvor vzťahov, a teda komunikácie. Od nonverbálnej cez ústnu až po písomnú. Ďalšie vynálezy umožnili okamžitú komunikáciu dokonca aj na diaľku – cez telegraf, telefón, rozhlas či televíziu. Z tohto hľadiska sú internet a špeciálne sociálne siete len ďalšími z radu rozšírení možností ľudskej výmeny informácií, pocitov, a teda aj vzťahov. Tak prečo sú práve sociálne siete problém, o ktorom dnes hovorí celý svet? Facebook, Instagram či TikTok nám predsa umožňujú nielen vedieť všetko hneď, ale aj okamžité diskusie – a teda vzťahy – s priateľmi. Alebo nie?

tiene sociálnych sietí 

Internet ani sociálne siete nie sú od diabla. Je nepopierateľné, že umožňujú aj skvelé veci – rýchle vyhľadanie dôležitej informácie, okamžitý kontakt s blízkym človekom alebo hoci aj efektívne zorganizovanie protestu proti zlovoľnému Trestnému zákonu. Faktom je ale aj to, že trávenie času na mobiloch či počítačoch má aj svoje negatívne stránky. Trpí chrbtica, človek začína mať hlavu dlhšie dolu než vzpriamene a aj menej fyzického pohybu si vyberá svoju daň. Navyše, byť s ľuďmi cez internet nie je to isté, ako byť s nimi zoči-voči, čo zrejme vedie k znižovaniu schopnosti nadväzovať reálne vzťahy. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite