Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hríb, Mojžiš: Ruská ruleta so Slovenskom

.štefan Hríb .martin Mojžiš .názory .téma

V roku 1989 Československo odmietlo komunizmus a v roku 1998 Slovensko potvrdilo, že chce patriť medzi slobodné krajiny. Zdalo sa, že je rozhodnuté. Rok 2024 ale ukazuje, že rozhodnuté nie je – Slovensko sa vracia k čiernej diere.

Štefan Hríb

keď sa tu v 90. rokoch unášal prezidentov syn, násilne sa vylučoval poslanec z parlamentu a došlo k vražde Róberta Remiáša, Madeleine Albrightová označila Slovensko za čiernu dieru na mape Európy. Vtedy to znamenalo, že sme vypadli z rozširovania NATO a EÚ a budúcnosť celej krajiny smerovala k pomerom v Bielorusku. Našťastie, prišlo k veľkému vzopätiu opozície, médií, významných osobností a tretieho sektora, takže voľby v roku 1998 znamenali – v poslednej možnej chvíli – obrat k slobodnému svetu.

dvadsaťpäť rokov po

Ako sme na tom dnes, po dvadsiatich piatich rokoch? Žiaľ, takmer úplne opačne. Voľby 2023 vyhrala taká zostava, taký najvyšší záujem a také mentálne nastavenie, ktoré vracia do hry otázku, kam chce Slovensko civilizačne patriť.

Najvyšším záujmom tejto koalície je úprava zákonov tak, aby znemožnili vyvodenie zodpovednosti za únos štátu a korupciu na najvyšších miestach. Hovorí o tom záznam z poľovníckej chaty, zodpovedajúce novely zákonov, ale aj verejné priznanie predsedu SNS, že už nechce chodiť po výsluchoch. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite