Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

San Francisco je rajom pre autovlamačov

.marína Gálisová .názory .téma

Zle nastavené zákony vedia vytvoriť mnoho problémov. Často vedú aj k tomu, že ich vymáhanie je náročné, nevďačné a plodí len frustráciu. Tak u poriadkových orgánov, ako u poškodených. Neslávne známym príkladom je San Francisco.

Marína Gálisová

trvá to pekných pár rokov – od pandémie sa množstvo vlámaní do motorových vozidiel v San Franciscu znepokojivo zvýšilo – tak, že ich výskyt sa už označuje za epidemický. V prvom polroku 2023 sa v meste odohralo odhadom 11-tisíc vlámaní do vozidiel. Ale ak by ste sa pozreli na štatistiky prípadov, ktoré sa dostali pred súd, tak by ste mali dojem, že ulice San Francisca sú rajom pokoja. Lebo v tom istom období, keď tých 11-tisíc vlámaní prebehlo, totiž úrad štátnej zástupkyne dostal na stôl len 127 obvinení z trestného činu vlámania do motorového vozidla a z nich len 86 predložil súdu. Iba približne polovica týchto páchateľov si vypočula rozsudok „vinný“.

Ani predtým to nebolo inak. V roku 2021 dostal úrad na stôl 274 prípadov, súdu predložil 164 žalôb. V roku 2022 posunul súdu 212 spisov. Keďže skutočný počet vlámaní do áut sa pohybuje ročne v desiatkach tisíc, v čom je problém? A čo to má s kriminalizáciou prostredia na Slovensku?

bezrizikový biznis kradnutia 

V San Franciscu sú vlámania do áut denným tvrdým stretom s realitou. Kto tu býva, už si stihol uvedomiť, že sú miesta, kde je lepšie nezaparkovať, že v aute si nesmiete nechať nič osobné (ani nákupnú tašku s potravinami) a že ak si všimnete, ako vám niekto rozbil na aute okno a vyťahuje veci von, nemáte s tým čo urobiť – ak zlodeja konfrontujete, môžete sa okrem krádeže stať aj obeťou násilia. A ak zavoláte políciu, je dosť pravdepodobné, že od policajtov dostanete len radu, aby ste sa čo najskôr spojili so svojou poisťovňou. Turisti sú na tom ešte horšie. Ak si v aute ponechajú veci preto, že na ne nemajú iný úložný priestor, zlodeji to využijú a oberú ich nielen o batožinu a peniaze, ale aj o pasy. Škodami z vlámaní silne trpia požičovne áut a, isteže, poisťovne. Nehovoriac už o poškodenej povesti mesta – na internetových fórach sa to hemží radami, ako sa chrániť pred zlodejmi, ale aj obviňovaním obetí, že sa tým či oným prehreškom voči bezpečnosti vystavili riziku. (Najmä v prípade chudákov turistov je to absurdné.) 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite