Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hríb, Mojžiš: Toto je pokus o popretie zmyslu Slovenska

.štefan Hríb .martin Mojžiš .názory .téma

Je normálne, ak sa po voľbách upravujú dane, školské či zdravotnícke zákony, alebo aj spôsob boja s korupciou. Ak sa ale menia zákony tak, aby nepostihovali lúpeže či korupciu, ide o útok na samotný zmysel štátu. Presne taký dnes na Slovensku prebieha.

Štefan Hríb

pri otázke, čo sa na Slovensku od volieb deje, je dôležité si uvedomiť, aký je zmysel demokratického štátu. Nie sú ním vyššie dôchodky ani nižšie ceny potravín či energií. A nie je ním ani suverénna zahraničná politika. To všetko môže zmyslu štátu slúžiť či škodiť, ale netvorí ho to. Zmyslom demokratického štátu je spravodlivosť a sloboda pre všetkých jeho občanov. Z toho je okamžite zrejmé, čo sa dnes na Slovensku deje – zmeny trestnej politiky idú proti zmyslu Slovenskej republiky.

zákon 

Zákony sú jedným z najväčších ľudských vynálezov. Máločo je pre fungovanie veľkých ľudských spoločenstiev také dôležité ako písané všeobecné pravidlá umožňujúce predvídateľným spôsobom rozhodovať veľmi konkrétne spory. Máločo je také významné ako univerzálne platné normy určujúce, aké správanie je v danom spoločenstve ešte prípustné a aké už nie, vrátane dopredu stanovených trestov za porušenie týchto noriem. 

Zákony chránia obyvateľov krajiny pred rôznymi formami zla. Prakticky všade ich chránia pred zločincami, v demokratických krajinách ich chránia aj pred tyraniou. Túto ochrannú funkciu však nedokážu plniť zákony samotné. Potrebujú k tomu inštitúcie odhaľujúce ich porušovanie (čiže políciu a prokuratúru, respektíve štátne zastupiteľstvo) a inštitúcie rozhodujúce o tom, či zákony naozaj porušené boli (čiže súdy). 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite