Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hríb, Mojžiš: Čo odchádza s ľuďmi Novembra – a čo prichádza

.štefan Hríb .martin Mojžiš .názory .téma

Odchod Karla Schwarzenberga je znamením o konci celej jednej epochy. Odchádza generácia, ktorá zažila totalitný režim a od roku 1989 sa podieľala na budovaní slobodnej spoločnosti. Kto a čo ju nahrádza?

Štefan Hríb

jedným z kľúčových problémov slobodného sveta je nárast populizmu. Medzi politickú elitu sa stále viac dostávajú ľudia bez ideálov a zábran, pre ktorých sú moc a výhody z nej plynúce ospravedlnením akejkoľvek lži a podlosti. Má to deštruktívne dôsledky na fungovanie západných spoločností a ich schopnosť ručiť za svoju slobodu a aj za slobodu širšieho sveta. Prečo sa to deje napríklad v Spojených štátoch, je samostatnou témou. 

Ale postupný odchod generácie Novembra u nás a to, čo ju nahrádza, by mohlo byť užitočným príspevkom do širšej diskusie Západu.

kde sa vzali?

Politici Novembra nevznikli v novembri 1989, dnešní politici nevznikajú dnes. Oni vlastne vôbec nikdy nevznikajú, vždy odniekiaľ prichádzajú. To, kto a odkiaľ prichádza, výrazne záleží od toho, čo politika v danej chvíli prináša. V zlomových okamihoch sú to často najmä neistota a riziko, v pokojnejších časoch sú to skôr bohatstvo, sláva a moc.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite