Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hríb, Mojžiš: Ako zabrániť ďalšiemu únosu štátu

.štefan Hríb .martin Mojžiš .názory .téma

Už mesiac po voľbách je to podstatné jasné – nová vláda sa znovu pokúsi o únos štátu a rozvrat jeho ústavných orgánov. V porovnaní s minulosťou to nebude inteligentnejší pokus, ale bude dôslednejší. Môžeme sa tomu účinne brániť?

Štefan Hríb

je vcelku zbytočné uvažovať, čo všetko nová väčšina obsadí, k čomu všetkému sa zníži a čo všetko mocensky ovládne. Dobrá pomôcka znie takto – obsadí a ovládne všetko, čo si viete predstaviť, a ešte o polovicu viac. Skončila sa (nevyužitá) sloboda verejnoprávnych médií, kultúra a veda budú čeliť orbánovskému tlaku, životné prostredie sa stane výlučne biznisom, pre školstvo bude prioritou spokojnosť koaličnej rady, ekonomika bude krvácať návratom korupcie, ale ešte viac vinou populizmu.

Najdôležitejšia zmena sa však bude týkať spravodlivosti a právneho štátu, teda samotnej podstaty Slovenskej republiky. Už prvé kroky novej moci voči vedeniu polície, elitným vyšetrovateľom a súdnej rade, rovnako ako jasné plány so špeciálnymi prokurátormi a sudcami ukazujú návrat toho, čo prezident Andrej Kiska nazýval mafiánskym štátom. Ide o také fungovanie republiky, ktorej ústavné orgány sa neriadia zákonmi a potrebami občanov, ale osobnými záujmami držiteľov moci. Takému štátu sa tiež hovorí unesený.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite