Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hríb, Mojžiš: Dá sa znovu spojiť Slovensko?

.štefan Hríb .martin Mojžiš .názory .téma

Povolebné Slovensko je beznádejne rozdelené. Jeho dve časti sa navzájom považujú za ohrozenie krajiny, takže nemožná je nielen ich spolupráca, ale aj elementárny rešpekt. Má takáto spoločnosť šancu na úspech?

Štefan Hríb

v nejakom zmysle je odpoveď na možnosť úspechu fatálne rozdelenej spoločnosti triviálna: Ak to, čo považuje jedna časť spoločnosti za významný úspech, považuje druhá časť za kritický neúspech, potom spoločný úspech je nemožný priam z definície. Takto je to na súčasnom Slovensku minimálne v dvoch kľúčových oblastiach, ktorými sú jednak vyšetrovanie a stíhanie kriminálnej činnosti politikov a jednak zahraničnopolitická orientácia krajiny. A takto je to aj v objektívne menej závažných, ale subjektívne intenzívne prežívaných oblastiach, akými sú napríklad nekultúrne kultúrne vojny alebo za imigrantov považovaní migranti.

Poznamenajme, že existujú aj oblasti, v ktorých by sa väčšina krajiny vedela aspoň do istej miery zhodnúť na tom, čo je úspechom. Postavenie diaľnic a postavenie nemocníc (postavenie, nie výstavba) sú len dva príklady z viacerých. Mohol by úspech v týchto oblastiach pomôcť v spájaní rozdelenej spoločnosti? Zbytočná otázka. Zásadný úspech v nijakej z týchto oblastí nehrozí, takže nemá veľký význam o ňom uvažovať. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite