Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Samčova zbierka náhodne odpočutých viet

.samuel Szabó .meme/hoax .kultúra

Keď sa rozprávaš vo verejnom priestore, nikdy nevieš, kto ťa počuje, a kto si to zapamätá a použije vo svojej tvorbe.

Samčova zbierka náhodne odpočutých viet

z náhodne odpočutých výrokov z okolia vznikajú celé pesničky, básne a poviedky, mnoho autorov sa k tejto tvorivej metóde otvorene hlási a iní to aspoň naznačujú. Je to pekná pripomienka toho, že každý autor žije v nejakom spoločenskom kontexte a čerpá z neho.

Niekedy okolo roku 2010 som si takto začal zaznamenávať náhodné útržky ľudských rozhovorov po celom Česku a Slovensku pre prípadné neskoršie použitie. Po ich prečítaní mi došlo, že ide o hotovú formu, na ktorej nie je čo meniť. Tak som ich v tejto podobe začal zverejňovať na internete. 

Pred nejakým časom ma oslovil Maroš Volovár z občianskeho združenia Valal obvykle vydávajúceho publikácie vo východoslovenských nárečiach a okrem iného aj podobne zameraný časopis Vajčak v samizdatovej forme. Práve v duchu menovaného časopisu sa rozhodol túto zbierku odpočutých výrokov skompilovať a vydať vo forme ručne kopírovaného a viazaného samizdatu. 

Vznikla tak ukážka toho, ako môže v súčasnosti vyzerať ľudová ústna kultúra. Tu je pár ukážok z hotovej zbierky: 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite