Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Bitka o omáčku

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Keď sa pripravuje, je to nádhera. V hrnci sa nám prevaľuje nadýchaná perina, ktorá len čaká na to, aby niečo zakryla a neskôr v peci dodala jedlu jemnú mliečnu chuť a krehkú kôrku. Biela perina sa volá bešamel.

Dobré jedlo: Bitka o omáčku getty images Na masle opražiť múku, pridať mlieko a za stáleho miešania priviesť k varu, posoliť, okoreniť a bešamel je hotový.

tí Taliani už naozaj nevedia, čo od dobroty. Odkedy sa pizza stala kráľovnou rýchleho občerstvenia a záujem o taliansku kuchyňu vzrástol, Francúzi sú zrazu odsunutí na okraj. A začínajú byť pomerne nepokojní. Veď to boli odjakživa oni, čo kraľovali kuchárskemu remeslu, to oni celých dvesto rokov určovali trendy: čo variť, ako variť, čo prestrieť a ako stolovať... A zrazu si sem prídu nejakí fanfaróni s cestovinami a začnú si to tu všetko uzurpovať?

Francúzi sa dlho držali bokom, hovorili si: trpezlivosť, napokon sa aj tak všetci po tých jednoduchých trojzložkových apeninských avantúrach vrátia k našim hutným omáčkam. No čakajú už dvadsať rokov a nič. Tentoraz však Taliani zašli naozaj priďaleko.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite