Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Toskánsky kútik – cantuccini

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Najedli sme sa, naokolo samá krása a vrúcnosť. Každých pätnásť minút nám pristane ruka majiteľa na pleci, aby sa ubezpečil, či nám chutilo. Zrazu sa pred nami zjaví pohár s jantárovo zafarbeným vínom. A pri ňom na špeciálnom tanieri učupené cantuccini.

Dobré jedlo: Toskánsky kútik – cantuccini GETTY IMAGES Cantuccini sa už od dôb renesancie vyrába z bielej múky, masla, vajec, cukru a mandlí.

keď sú čerstvé, sú krehké, no našinec sa k nim dostáva skôr vtedy, keď sú tvrdé ako šľak. Rozvoniavajú však doďaleka mandľami a maslom, a tak nik neodolá. Zahryzne sa. A hneď vie, že je zle. Buď prišiel o zub, alebo rovno o dušu. Pretože kto ochutnal cantuccini, vie, že nezostane pri jednej, ba ani pri dvoch. Ešteže ich k tomu sladkému vínu ponúkajú len zopár, inak tam sedí doteraz a chrúme.

Tento milý a starý rituál, podávať k Vin santo – svätému vínu, o ktorom zlé jazyky tvrdia, že ide priamo o stredoveké omšové víno – malé cantuccini, sa v Toskánsku vyskytuje vraj už od renesancie, keď ich začali najprv vypekať v starodávnom toskánskom meste Prato a neskôr sa ich sláva rozšírila po ostatných mestách tak rýchlo, že pristáli rovno na stole rodiny Mediciovcov vo Florencii a odtiaľ už nezmizli. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite