Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Renesancia na tanieri – panzanella

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Svieti v ponuke ľahkých predjedál skoro všetkých reštaurácií v Toskánku, Umbrii či Lazia, no máloktorý návštevník neznalý veci si ju objedná. Pritom ide o jednu z najchutnejších záležitostí, ktoré ponúka talianske gastronomické leto. Navyše s históriou ako remeň: panzanella.

Dobré jedlo: Renesancia na tanieri – panzanella GETTY IMAGES Panzanella vznikla ako jedlo chudobných. Stačí starý chlieb, olivový olej a zmes zeleniny.

kto ju skúsi, málokedy obanuje, hoci na prvý pohľad panzanella nevyzerá dvakrát vábne. Najmä v tých rozdrobenejších a najemno nakrájaných verziách. Človek má pocit, akoby mu servírovali navlhnutý piesok. No ani pri väčších, názorne odfláknutých a benevolentne rozšafných verziách v podobe nahrubo vyvedeného šalátu človek neumiera od očarenia. Stačí však jeden hlt a pochopí: v ústach sa mu rozložia všetky vône, ktoré po ceste letným Talianskom pozbieral.

Stretnú sa zrazu na jednom mieste a spôsobia taký výbuch, že sa pretaví do náhlej radosti, ktorá musí von v podobe vzdychu či úsmevu. A presne na túto, pre Stredoeurópana nezvládnutú emóciu ten taliansky čašník čaká. Pretože vie, že vám práve dal na stôl národný poklad, esenciu toho, čo Taliansko znamená, a ten váš vzdych práve preto očakáva. Panzanella je totiž jedlo talianskej renesancie a tú aj naplno stelesňuje. Už len tým, že prináša starému chlebu nový život – znovuzrodenie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite