Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Pesto – pozdrav z Janova

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Je zelené a v mažiari vyvoláva rešpekt. Krásna smaragdová farba je taká intenzívna, že pôsobí až jedovato. Vôňa je rovnako silná a vyráža dych. No potom sa tá pasta hodí na cestoviny, rozriedi vodou a je to krása nevídaná. Pesto.

Dobré jedlo: Pesto – pozdrav z Janova GETTY IMAGES Hovorí sa, že je to práve pesto, čo si talianska kuchyňa preniesla z tej starovekej rímskej až do dnešných čias.

tak, ako má Neapol svoju pizzu, Miláno svoje rizoto, Boloňa svoje ragú či Rím svoje caccio e pepe, tak aj Janov prispel svojou troškou do mlyna a talianskej gastronómii vymyslel pastu, ktorá sa dnes vyskytuje skoro v každej poriadnej talianskej domácnosti. A to nie v podobe nakúpeného, remeselne spracovaného polotovaru, ale ako ručne vyrábaný a v chladničke držaný drahokam. Každá rodina ho má zapísaný v hrubej knihe receptov zdedených po prababičke, každá ho robí trošku inak a s trošku pozmenenými ingredienciami. 

Tie medzi sebou skrývajú zväčša jeden kľúčový aspekt, ktorý robí ich pesto takým výnimočným. Recept, samozrejme, zdedili spolu s ťažkým kamenným mažiarom a dreveným tĺčikom, pretože ak drviť pesto, tak jedine drevom. Hovorí sa, že je to práve pesto – jednoduchá cesnaková pasta drvená v mažiari s borovicovými semienkami –, čo si talianska kuchyňa suverénne preniesla z tej starovekej rímskej až do dnešných čias. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite