Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Ryby, rybky, rybičky

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Každý ich už určite minimálne videl, kto ich ochutnal, nikdy na ne nezabudol. Sú totiž také delikátne, až strach. Jediné, čo našinca môže odradiť, je, že sa jedia celé, aj s vnútornosťami. Riečne sa volajú grundle, pri mori zas girice.

Dobré jedlo: Ryby, rybky, rybičky GETTY IMAGES Grundle stačí len trochu nasoliť, nechať presušiť, obaliť v múke a vypražiť na masti či masle. A zrazu je pouličná jednohubka na svete.

malé rybičky, nie väčšie ako desať centimetrov. Väčšie sa považujú za obryne a pri nich sa už zvažuje aj to pitvanie a odstránenie hlavy. Pri sladkovodných ide väčšinou o mrenku, malú fľakatú rybičku, ktorá sa kedysi vyskytovala v našich bystrinách v naozaj hojnom počte. 

V devätnástom storočí dokonca žala svoju najväčšiu slávu. Bola totiž v prepočte na kilogram suverénne najdrahšou rybkou. Aj keď najmenšou. Prekonala aj také stálice, ako bol zubáč či kapor, v Bratislave dokázala tromfnúť dokonca v tom čase ešte pomerne hojne sa vyskytujúceho jesetera. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite