Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Gulyás znamená kovboj

.marian Jaslovský .lifestyle .dobré jedlo

Ľudovít Kossár je človek, s ktorým vždy konzultujem, keď sa potrebujem o gastronómii radiť seriózne. Nadšenec, ktorý si po štúdiu histórie na FFUK už ako zrelý muž išiel ešte spraviť učňovku, odbor kuchár, aby sa naučil variť „naozaj“. Zberateľ, ktorý má 600 kuchárskych kníh. A v neposlednom rade skvelý spoločník na rozhovor. Tak tu je.

Gulyás znamená kovboj MELANIEMAYA/GETTY IMAGES

veľa ľudí má z detstva chuťové spomienky, ktoré ho potom nostalgicky sprevádzajú celý život. Aké sú tvoje chute detstva?

Mal som strašne rád pirohy plnené domácim slivkovým lekvárom, obalené v praženej strúhanke alebo krupici, maku alebo mletých orechoch. To robila babka, geniálne. Mama robila špeciálnou technológiou špeciálne parené buchty plnené marhuľami – na pare, ale pripiekli sa zospodu. Na to roztopené maslo s kakaom.

ty si vyrastal na juhu, v Komárne, sú to typické južanské jedlá?

S tým som s viacerými ľuďmi polemizoval, že čo sú typické južanské jedlá. Podľa mňa sa v strednej Európe všetko mieša. Jedlá z kysnutého cesta a cestoviny sa objavujú všade, len majú iný názov. Základ väčšiny jedál poznajú v mnohých krajinách, menia sa len koreniny a názvy. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite