recept na tieto cestoviny vznikol priamo v Ríme a o tom, ako to celé prebiehalo, vieme skoro všetko. Len málo jedál má minúty okolo svojho vzniku natoľko zmapované, ale niet sa čo čudovať – prvýkrát uzreli svetlo sveta v temperamentnej rodine kuchára, navyše vo vyhrotenom období, ktoré ostáva navždy v živej pamäti. A aby toho nebolo málo, z cestovín alla Alfredo alebo len skromne Alfredo sa po čase stala taká legenda, že skoro každý, kto ich v Ríme ochutnal – a mohol ich ochutnať len na dvoch miestach – dostal k nim aj podrobný popis toho dňa, kedy sa to stalo.
Mladý kuchár Alfredo di Leilo začal v roku 1892 pracovať v reštaurácii svojej mamy Angeliny na Piazza Rosa v Ríme. A práve v kuchyni tejto reštaurácie v roku 1908 vymyslel svoje fettuccine al triplo burro, čiže s trojitým maslom. Pôvodne ich podával len svojej manželke, ktorú chcel týmto prinútiť trochu viac jesť po pôrode ich syna Armanda. Trik spočíval v tom, že do základných cestovín so syrom na záver ešte prudko všľahal extra porciu masla. Z cestovín sa teda stala nadýchaná pochúťka, ktorá chutila nielen jeho manželke.
Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.