Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Cacio e pepe, cestoviny Ríma

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Vyzerajú podobne ako slávne uhliarske špagety, no nie sú to ony. V súčasnosti sú na vzostupe, možno preto, že na rozdiel od spaghetti alla carbonara pochádzajú naozaj z Talianska a sú ľahšie. Cacio e pepe (čítame kačo e pepe).

Cacio e pepe, cestoviny Ríma GETTY IMAGES Cacio e pepe. Taliani vravia, že pravdepodobne ide o najstarší recept na talianske cestoviny vôbec.

tie najlepšie veci z talianskej kuchyne sú vždy tie najjednoduchšie. Veď si len zoberme také spaghetti alio e olio (olej a cesnak), ktoré kraľovali letným ľahkým jedlám pred desiatimi rokmi a stále sa držia na popredných priečkach objednávok v talianskych reštauráciách po celom svete. Obyčajný, jemne orestovaný cesnak na kvalitnom olivovom oleji, trošku vody z cestovín, samotné špagety, premiešať a je hotovo. Nič prepiate, žiadna francúzska dráma či hystéria, len jednoduchá, vycizelovaná chuť. 

Podobne sú na tom aj cestoviny cacio e pepe (syr a korenie). Sú podstate s alio e olio pokrvní príbuzní – napokon, svedčí o tom podobne kusý názov. A rovnako nezameniteľne narábajú s jednoduchými ingredienciami, ktoré sú pre Taliansko charakteristické. Chuť týchto cestovín si človek jednoducho zapamätá na celý život. Taliani k tomu dodávajú, že pravdepodobne ide o najstarší recept na talianske cestoviny vôbec. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite