Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Uzlíček – praclík

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Máme ho na stole častejšie, ako by sme si mohli myslieť. Pri každej návšteve, večernom maškrtení či na výlete nás sprevádza ako malý snack v podobe tyčiniek. Chrumkavých a obsypaných soľou. Kto by si pomyslel, že ich predchodcom je obyčajný praclík?

Uzlíček – praclík GETTY IMAGES Praclík sa môže konzumovať aj počas pôstov. Nejdú do neho ani vajcia, masť či maslo.

pozná ho skoro každý: menší či väčší kus čudne zakrúteného pečiva. Jeho tvar nás sprevádza od detstva, vyskytuje sa hádam v každej rozprávke. Ak v nej figuruje postava šikovného pekára, určite má pred svojím obchodíkom vývesný štít práve v tvare praclíka. Jeho tvar sa nemenil celé storočia. Predával sa na trhoch, predovšetkým na tých výročných, okolo ktorých sa vyskytovali kresťanské sviatky a s nimi spojený pôst. 

Prísne kresťanské pravidlá v oblasti stravovania sú veľkým zdrojom kuchárskej inšpirácie a často môžu za nepreberné množstvo gastronomických vynálezov, ktoré patria do nášho kultúrneho dedičstva. Praclík, čiže mäkké slané pečivo umiesené len z vody, múky a soli, ktoré sa trošku nakyprí starodávnym kypridlom – lúhom, je jedným z nich. Mnohí odborníci však upozorňujú, že takýto pokrútený chlieb sa mohol pripravovať už u Keltov pri vzývaní bohyne úrody Sirony, a preto nečudo, že najväčší výskyt praclíkov na štvorcový meter nájdeme najmä v severnom Francúzsku a južnom Nemecku. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite