Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kráľ ovocia, Durian

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Cítiť ho zďaleka. Už keď sa v tých sparných horúčavách človek blíži k miestnemu trhu, kde ženičky posedávajú pri rozprestretých plachtách s ťažko identifikovateľnou zeleninou, je to tam. Ťaživý závan ovocia, ktoré vyzerá naozaj impozantne. Durian.

Kráľ ovocia, Durian GETTY IMAGES V duriane môžeme cítiť ananás, maliny aj mandle, to všetko podčiarknuté zvláštnym slaným tónom pripomínajúcim karamel.

vôňa duriana sa človeku, ktorý ju dôverne nepozná, neustále mení. Akoby tancovala. Na trhu v Bangkoku či v Luang Prabangu sa miešajú rôzne pachy, jedno skáče cez druhé, je ich na jednom mieste veľmi veľa. Človek má potom pocit, že ten povážlivý puch je len zmeskou vôní z celej tej tropickej parády a že durianová vôňa je určite sladká a omamná. 

Nie nadarmo ho predsa miestni volajú kráľ ovocí. S týmto presvedčením si obrovskú ostnatú loptu našinec kúpi. Presnejšie na ňu len ukáže a miestny chlapík s mačetou alebo usmievavá teta ho nasekne, rozpukne a povyberá z neho do špeciálnej nádoby dužinu, ktorá sa podobá na ozrutánske mesiace pomaranča v čudnej maslovej farbe. Potom tie polmesiace hermeticky v nádobke uzavrie a so širokým úsmevom vám ju podá. Vy si ďalej vykračujete trhom, mestom, kocháte sa, no stále máte nedobrý pocit: ten puch preplneného trhu je totiž stále s vami. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite