Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Cucina dell´ arte alebo jedlo ako umelecký manifest

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Jesť sa musí, hovorí klasik. Niektorí z nás však nejedia z donútenia, práve naopak: po jedle bažia, dokonca mu aj holdujú. Jedlo ako kultúrny fenomén fascinuje a inšpiruje. Nečudo, že sa ním veľmi intenzívne zaoberali aj niektorí umelci.

Cucina dell´ arte alebo jedlo ako umelecký manifest GETTY IMAGES Zakladateľ literárneho futurizmu Filippo Tommaso Marinetti: Jedlá by mali prekvapiť svojou farebnou a tvarovou kompozíciou a tak zvýšiť pôžitok z jedenia.

samozrejme, medzi umeleckou smotánkou existovali aj takí vyvrheli, ktorí sa po jedle ani neobzreli a považovali ho za nutnosť či dokonca otravnú prestávku, čo im uberala drahocenný čas z tvorby – zo spaľujúceho zanietenia a posadnutosti vlastným  géniom. Taký bol napríklad Michelangelo Buonarotti, o ktorom sa dodnes hovorí, že pri maľovaní Sixtínskej kaplnky po celý čas skoro hladoval. Iba na obed mu vyniesol jeho pomocník na lešenie misku s kašou a chlebom, aby sa tento génius ľudských proporcií posilnil a mohol pokračovať v posvätnej práci. Podobným martýrom vlastného trávenia bol istý neduživý a vlastným utrpením posadnutý Vincent van Gogh, na ktorom sa jeho odpor k jedlu podpísal aj vizuálne. Veď si len pozrime jeho autoportréty a je nám jasné, že ten chlapec okrem nejakej tej cesnačky, ktorú do seba pretlačil pomedzi neurózou zatnuté zuby, viac toho do seba nedostal. Našťastie, takíto neduživci sú v umeleckom svete skôr výnimkou. Možno ešte Leonardo da Vinci nám to kazí tým svojím zanovitým vegetariánstvom a tvrdením, že jeho brucho nebude hrobom pre živé tvory, no ostatní pristupujú k jedlu a stolovaniu s vášňou a svoj jedálniček aranžujú v duchu svojho umeleckého programu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite