Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Madlenka, koláčik pútnikov

.jozef Koleják .lifestyle .lifestyle

Vyzerá ako malá slza. No keď sa prizrieme bližšie, pripomenie nám skôr malú pobrežnú mušľu. Koláčik, ktorý symbolizuje Francúzsko a pozná ho každý kovaný knihomoľ. Podáva sa na raňajky k čaju alebo ako olovrant ku káve. Madlenka.

Madlenka, koláčik pútnikov GETTY IMAGES Madlenka – koláčik, ktorý symbolizuje Francúzsko a pozná ho každý kovaný knihomoľ

madeleine. Nádherné krstné meno, ktoré si tento malý rozvoniavajúci koláčik privlastnil a okupuje ho podľa niektorých už od 17. storočia. Na to však neexistujú celkom hodnoverné dôkazy, prvý záznam totiž o nich máme až z polovice osemnásteho storočia. Zato legiend, ako tento koláčik vznikol a kto za jeho módu vo francúzskych vyšších kruhoch môže, nájdeme habadej. Pričom recept na jeho výrobu je veľmi jednoduchý, ba až triviálny. Ide o vaječný piškót, ktorý sa nakyprí len čulým šľahaním. 

Základné cesto sa kedysi volalo janovské, pretože do Francúzska prišlo práve z tohto prístavného mesta. Janovský piškót sa pri madlenkách ešte trošku odľahčí veľmi jemnou mandľovou múkou, ktorá mu dodá charakteristický zadný tón a troškou citrónovej kôry nato, aby dokázala v človeku vyvolať spomienky presne tak, ako to učinila románovému hrdinovi Marcela Prousta v Hľadaní strateného času. 

„Proustova madlenka sa už v umeleckých kruhoch používa ako ustálené slovné spojenie.“

Stačilo ju namočiť do čaju, položiť na jazyk a spustila sa taká ohromujúca vlna spontánneho sprítomnenia hrdinovho detstva, že sa z madlenky stala z noci na ráno ikonická cukrovinka literátov a dodnes jej meno nájdeme v neprebernom množstve literárnych analýz, doktorátov a pojednaní.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite