Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Puding v prášku: Kto je vynálezca tejto ikony kuchýň a jedální?

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Všetci ho poznáme, vieme si absolútne presne vybaviť jeho chuť i farbu. Tmavohnedý, s jemným sivým odleskom a kakaovomúčnou príchuťou. Bol hutný a nie každý ho mal rád. No ako deťom nám ho servírovali neustále. V pohári so zaváraninou či vyklopený: BB puding.

Puding v prášku: Kto je vynálezca tejto ikony kuchýň a jedální? GETTY IMAGES Ikona socialistických kuchýň a jedální, záchrana vyčerpaných matiek – puding v prášku, vznikol pô- vodne ako liek.

niektorí sa na ten hnedkastý zázrak tešili, iní nad ním ohŕňali nosom, najmä keď sa nepodaril a namiesto krásne trasľavého a vláčneho dezertu sa im pod rukami triasla akási tuhá guma s pozastrkovanými vyblednutými zaváranými jahodami. Takéto kreácie mladý človek väčšinou zažil v rôznych zariadeniach verejného stravovania – veľkom to vynáleze modernej doby, keď bolo treba nasýtiť pracujúcich aj deti čo najefektívnejším spôsobom, takže to vždy dopadlo tak, že sa viac hľadelo na objem či tabuľky než na chuť či estetický zážitok. Vďaka tomuto výmyslu sa z nášho jedálnička vykotúľalo preč množstvo zaujímavých surovín a kuchárskych postupov, ktoré boli buď náročnejšie na prípravu či pestovanie alebo jednoducho boli trochu drahšie. Keby sme v tých časoch školských jedální a kantín vedeli, že ten hrôzostrašne a narýchlo pripravený puding vznikol kedysi ako liek, nedostal by ho do nás nik. Nech si tú trasľavú guču jedia školské lekárky!

Mnohí sa teraz možno začudovali, no je to tak. Ikona socialistických kuchýň a jedální, záchrana vyčerpaných matiek – puding v prášku, vznikol pôvodne ako liek. A jeho vynálezcom nie je nik iný ako Ľudovít Winter – človek, ktorý stojí za obrovským svetovým úspechom Piešťanských kúpeľov. Bol to on, ktorý spolu so svojím otcom a bratom Piešťanské kúpele a prípadne celé Piešťany dostali do podoby, ako ich poznáme dnes, ba ešte krajšej, pretože niektoré stavby a kúpeľné domy neprežili nástup komunistov so svojskými predstavami o tom, ako má vyzerať kúpeľné mesto. 

„BB puding bol vyhľadávaný nielen ľuďmi kruto zasiahnutými vojnou, ale predovšetkým mamičkami, ktoré zistili, že je vynikajúcim jedlom pre ich pochudnuté deti.“

V skratke – urobili s jeho dielom presne to, čo tety kuchárky s jeho lahodným pudingom, ktorý vymyslel ako výživu pre tých, ktorí sa v roku 1945 vracali z koncentračných táborov a nemohli prijímať potravu takým spôsobom a v takých množstvách ako obyčajný človek. Ľudovít Winter vtedy vychádzal z vlastnej skúsenosti, sám bol do koncentračného tábora odvlečený, dokonca mu v ňom zahynula najmladšia dcérka. Po návrate, keď v 75 rokoch vážil len 45 kíl, zistil, že všetci tí, čo sa vyhladovaní vrátili z toho pekla, ak prešli na normálnu stravu, mali veľké problémy, niekedy s tragickým koncom. A preto spolu s vedcami a chemikmi vyvinul jemný výživný puding, ktorý vyhladovaný organizmus nielen zvládne, ale dodá mu načas všetko potrebné. BB puding sa dlho držal len v lekárňach. Bol vyhľadávaný nielen ľuďmi kruto zasiahnutými vojnou, ale predovšetkým mamičkami, ktoré zistili, že je vynikajúcim jedlom pre ich pochudnuté deti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite