Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Chateaubriand – najväčší steak zo všetkých

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Na dubovom lopáriku či zaúdenej doske sa k stolu nesie obrovské mäsové poleno v sprievode malých zemiačikov vykúpaných v masle. V druhej ruke čašník drží čašu s béarnskou omáčkou. Najväčší steak zo všetkých, navyše s francúzskym menom. Chateaubriand (čítame šatobrián).

Chateaubriand – najväčší steak zo všetkých GETTY IMAGES Vďaka Chateaubriandu sa začala éra krvavých steakov. Od jeho dôb sa všetky steaky pripravujú od stredne prepečených s krásnym ružovým jadrom až po krvavé s opáleným povrchom a šťavnatým stredom.

dnes sa v reštauráciách holduje skôr iným, jednoduchším prípravám dobre vyzretých hovädzích mias. Chateaubriand má zrejme najväčšiu slávu za sebou. No treba povedať, že trvala niekoľko storočí a kúpal sa v nej skoro celý svet. Chateaubriand kraľoval všetkým opulentným hostinám, diplomatickým stretnutiam či kráľovským návštevám. Bol považovaný za zlatý štandard vysokej kuchyne, o čom svedčí aj pomerne rozsiahle miesto v biblii všetkých labužníkov – gastronomickej encyklopédii Larousse gastronomique, dôkladná analýza jeho prípravy v kuchárke zostavovanej Augustom Escoffierom, ktorá sa považuje za kodifikačnú pre francúzsku kuchyňu, no a v neposlednom rade aj samotnou polemikou či skôr vzrušenou debatou o tom, čo to ten Chateaubriand vlastne je, ako sa pripravuje a najmä, ako vznikol. Tá je, samozrejme, najzaujímavejšia, pretože obsahuje mnohé protirečenia, klebety a dokonca aj kuchársky súboj. Ale všetko po poriadku.

 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite