Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Estragón - Dar pre kentaura

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Vo francúzskej kuchyni sa považuje za nevyhnutnosť, je pravidelnou súčasťou zmesí byliniek, s ktorými sa v haute cuisine tak majestátne čaruje. Bez neho by svet prišiel o zopár ikonických omáčok či polievok. Niekde mu hovoria tarragon, inde tarkán, u nás estragón.

Estragón - Dar pre kentaura GETTY IMAGES Estragón chutí trošku po aníze, je jemne pikantný a dáva jedlám exotický šmrnc.

samozrejme, táto úzkolistá a voňavá bylinka mala u nás aj iné, onakvejšie názvy ako napríklad paldán, ješter či hadia palina, no tie s príchodom industrializovaného závodného stravovania, ktoré sa zvysoka vykašľalo na nejaké rafinovanejšie chute, postupne odišli do večného zabudnutia a dnes nám už z názvov ostal len ten estragón. Pričom šlo o bylinku, ktorú naše staré mamy, čo varili zo starých meštianskych kuchárok, veľmi dobre poznali, rovnako ako šafran či zázvor. A nielen ako bylinku do varenia, ale aj ako liek. Estragón je totiž druh paliny, konkrétne ide o palinu dračiu. Je trošku voňavejšia a korenistejšia ako tá, z ktorej sa bežne pripravoval horký odvar na pokazený žalúdok alebo absint. Povedzme si rovno – ide o jednoznačne najlahodnejšiu palinu spomedzi 300 druhov, ktoré poznáme. Chutí trošku po aníze, je jemne pikantná a dáva jedlám exotický šmrnc.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite