Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kultové jedlo každého leta: Plnená paprika

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Je horúce leto a namiesto toho, aby sme sa navzájom častovali len chladivými šalátikmi s iskrivými zálievkami, my stojíme pri hrnci veľkom ako svet, potíme sa, ruky zababrané po lakte, a to len aby sme najbližším pripravili kultové jedlo každého leta: plnenú papriku.

Kultové jedlo každého leta: Plnená paprika PROFIMEDIA

ak človek odíde do cudziny a pobudne tam dlhšie, je to jedno z jedál, ktoré mu bezpečne raz zachýba. A je jedno, či je absolútny nadšenec, alebo nie. V cudzine má síce plnených paprík habadej, v každej jednej krajine na svete existuje nejaká lokálna verzia – napokon naplniť papriku hocičím, na to človek nepotrebuje veľa fantázie ani špeciálne vzdelanie.

Lenže ani jedna zahraničná verzia mu nesprítomní rozhorúčené leto jeho domova, to kývanie sa vlčích makov v pšenici a bzukot ôs nad osminkami melóna. To dokáže len plnená paprika, akú našincovi pripravovala mama či babička. Plnená paprika je skrátka zázrak: jedlo čarodej, hrniec pokladov.

 Hovorí sa, že je to jedlo na prípravu veľmi jednoduché. Nič nie je ďalej od pravdy. Na prípravu plnenej papriky totiž potrebuje človek veľa lásky. Príde sezóna, odvšadiaľ sa na neho začnú kotúľať dozreté zvonce zelených tenkostenných paprík, ktoré dokážu tak krásne vŕzgať, keď sa v taške prevaľujú jedna po druhej; do toho sa pridajú prezreté paradajky, ktoré treba tiež skonzumovať, lebo veď vyjdú navnivoč. Lečo sme už urobili niekoľkokrát a ak ho urobíme ešte raz, deti sa s nami prestanú rozprávať. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite