Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Šúľance. Dezert prebúdzajúci spomienky na bezstarostné časy detstva

.jozef Koleják .spoločnosť .dobré jedlo

Objednávame ich v reštaurácii alebo varíme doma deťom. No veľmi dobre vieme, ako skončia. Ukáž, len ochutnám. Už nechceš? Daj, dojem. Dieťa-nedieťa, diéta-nediéta, okamžite ich kladieme jeden po druhom do úst. Krásne obliate maslom a posypané sladkou strúhankou či mletým makom. Šúľance.

Šúľance. Dezert prebúdzajúci spomienky na bezstarostné časy detstva PROFIMEDIA Šúľance zo zemiakového cesta nielenže zaujímavo chutia, ale sú aj neuveriteľne rýchlo hotové.

ak si chceme užiť jedlo, ktoré hádam najviac charakterizuje naše kraje, nie sú to bryndzové halušky, tie boli jedlom predovšetkým horalským. Ľudia v dolinách a nížinách, nedajbože v mestách, ním pohŕdali,  lebo vyzeralo barbarsky a nevábne, alebo ho jednoducho nepoznali, pretože nemali prístup k ovčím výrobkom. 

No šúľance, to je trošku iný príbeh. Tie sa do vody hádzali a na masle opekali skoro všade, či už to bolo na úbočiach hôr alebo v úrodných nížinách. Cesto z múky a zemiakov nielenže zaujímavo a nadýchane chutilo, bolo neuveriteľne rýchlo hotové a nenáročné, ale predovšetkým mnohým obyvateľom týchto krajov doslova zachránilo životy. Po ťažkých hladomoroch v sedemnástom storočí bol príchod zemiakov a najmä odvaha ich konečne konzumovať, absolútnym spasením.

 Dnes sa už úplne otvorene hovorí o tom, že to boli práve zemiaky, ktoré umožnili nástup priemyselnej revolúcie vo svete. Ich čoraz častejším vysádzaním – neraz na priamy príkaz zhora – a následným konzumovaním sa populácia v niektorých častiach Európy až strojnásobila, čo prinieslo novú pracovnú silu, ktorá sa dokázala zamestnať v priemysle. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite