Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vlasatý aristokrat

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Poneviera sa to vo všakovakých ázijských špecialitách. Polopriesvitný slonovinový pásik, ktorý sa rád pôvabne prehne cez okraj lyžice či paličiek a vyčkáva. Chveje sa na vzduchu nedočkavosťou, kedy si ho už položíme na jazyk. Kľúčová zložka ázijskej kuchyne – bambusový výhonok.

Vlasatý aristokrat PROFIMEDIA Podomácky uvarené a v soli naložené narezané plátky bambusových výhonkov zrazu nerazia po konzerve, ale nádherne voňajú po dreve a cukre.

o tom, aký veľký zástoj má v ázijských kultúrach táto nádherná rastlina, čo sa vždy viac chcela podobať na strom, sa netreba priveľmi rozširovať. Niet hádam jedinej oblasti, kam by neprenikla, napokon, je to o nej pomerne známe – ak ju vysadíme v záhrade, len veľmi ťažko ju udržíme na mieste, z koreňového systému púšťa ďalšie a ďalšie  výhonky, až si vydobyje neprehliadnuteľný priestor. A tak nečudo, že bambus nájdeme nielen v záhrade, ale aj v kuchyni, v komore, vo vaku samuraja, v ústach dychára, na nábytku, na stavbe alebo pri písaní. Svoju nezastupiteľnú úlohu dokonca zohral v náboženstve a filozofii. Našťastie už existujú aj exempláre, ktoré rastú v úhľadných a nerozširujúcich sa trsoch, pretože bambus by nás prerástol vo všetkých ohľadoch. No pri nich, neinvazívnych bambusoch, my ľudia od jedla zas prichádzame o to najdôležitejšie, o ich sladučké a šťavnaté výhonky. 

Mnohí, čo už ochutnali nejaký ten produkt ázijského bistra, určite prevracajú očami – panebože, to naozaj hovorí o tých mdlých sladkoslaných plátkoch, ktoré nechávame na okraji taniera? Veruže áno. Samozrejme, v lacnejších verziách podávaných v Európe sa používa jeho nakladaná verzia v priemyselne produkovaných konzervách, kde o chuti nemôže byť ani reči. No stačí nájsť dobrú ramenáreň, najlepšie takú, kam sa chodia stravovať Kórejčania či Japonci a človek okamžite pocíti ten rozdiel. Nehovoriac o tom, keď si do Ázie vycestuje a výhonky ochutná tam. Prekvapujúco zistí, že ide nielen o niečo také lahodné a vznešené, ako naša špargľa, ale že v ázijskej kuchyni je tých typov bambusových výhonkov oveľa viac. Nelíšia sa len tým, z ktorého druhu bambusu pochádzajú, ale aj veľkosťou, zberom a spôsobom prípravy. Takže niekde natrafíme na fantasticky šťavnaté ozrutánske srdiečka, inde nám do polievky nasekajú krehké výhonky s púčikmi. Podomácky uvarené a v soli naložené narezané plátky bambusových výhonkov zrazu nerazia po konzerve, ale nádherne voňajú po dreve a cukre. Kto kedysi hrával na klarinete či saxofóne, vie presne, o akú chuť ide – chuť čerstvo nasadeného plátku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite