Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štyri hodiny hluku

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Je taká známa, že ju ponúkajú skoro úplne všade. Kde podávajú pizzu, určite majú na lístku aj túto omáčku k cestovinám. Celý svet ju volá bolonská a podáva ju so špagetami. Pýtajte si ich v Bologni. Spoznáte, čo je to talianska nátura.

Štyri hodiny hluku LUIGI MORBIDELLI/PROFIMEDIA Tagliatelle al ragú alla bolognese je skvost talianskej kuchyne. Len ho treba vedieť správne pripraviť.

tagliatelle al ragù alla bolognese – tak sa nazýva originál jedla, ktoré pokorilo celý svet a stalo sa etalónom pravej talianskej chuti. Problém však je, že tým, ako si svet prerábal túto omáčku z hovädzieho a bravčového mäsa na svoj obraz, samotní obyvatelia regiónu Emilia -Romagna ju už akosi v globalizovanej a značne pomenenej podobe neveľmi považujú za svoju. Skôr ukazujú prstom na juh, smerom k Neapolu a tvrdia, že ten krvavočervený paradajkový glej so smutnými mäsovými hrudkami pochádza odtiaľ a mal by sa volať neapolské ragú alebo neapolské špagety. 

Na to sa zas ozývajú Neapolčania, nech si Bolončania tie svoje urážky nechajú, že oni s tou úbohou omáčkou na motorestoch a v pizzeriách nič nemajú. Síce vo svojom neapolskom ragú majú viac paradajok, no to neznamená, že môžu za nejaké bolonské špagety. Nech si tú hanbu severania pekne vyžerú sami a do dna. To, že sa nad týmto jedlom doťahujú dve mestá, ešte nič nie je, pretože nad tým najsprávnejším receptom na bolonské ragú sa dokážu hlučne porozprávať dokonca aj samotné rodiny. Každá z nich stráži ten najsprávnejší recept, presné minúty a poradie pridávaných ingrediencií, tajné postupy a zaklínadlá. V jednom sa však zhodnú – správne ragú sa dá pripraviť nie za menej, ako štyri hodiny. Je to približne aj čas, za ktorý sa talianska pospolitosť dokáže dohodnúť, čo do neho popridávať a ako, aby chutil naozaj každému.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite