Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dublinské drobáky

.marína Gálisová .lifestyle .na cudzom mieste

Dublin od vás nechce veľa. Len nekonečnú zásobu drobných mincí a pripravenosť na prekvapenia. Keď to máte, môžete do ulíc.

ak máte doma za vrecko „medenákov“, hnedých mincičiek, ktoré sú zdanlivo bez hodnoty a najmä ťažké do peňaženky, v Dubline ste kráľom miestnej autobusovej dopravy. Mesto totiž po rokoch, keď autobusári čelili prepadom a odnechcelo sa im vlastným životom chrániť inkasované cestovné, vymyslelo ochranný systém. Autobusár s cestovným ani nepríde do kontaktu, a aj tak vám predá lístok. Ak tipujete, že je to nejaká forma bezhotovostného styku, zabudnite.

Pri dublinskom autobusárovi je primontovaná kovová kasička. Box, do ktorého hodíte mince, box lačne zarachotí, peniaze zhltne a z vedľajšieho boxu sa k vám vyplazí vytlačený lístok. Autobusár sa stoicky prizerá. Háčik je v tom, že musíte hodiť presnú sumu. Presnú na centík, lebo ani ten vám kasička nevydá. Samozrejme, Dublin je, ako každé veľké mesto, rozdelený na zóny, preto si musíte vopred zistiť, koľko budete platiť a sumu v drobných si pripraviť. Žiadne bankovky!

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite