Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sicílsky sneh

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Podáva sa buď na začiatku, alebo na záver stolovania. Nenápadný kopček, nedokončená pyramídka čohosi bieleho. Človek do nej zaborí lyžičku či nôž, ochutná a začne sa prepadávať do jej jemnej penistej mliečnej chuti. V Taliansku ju volajú ricotta (rikota).

Sicílsky sneh SUSAN BROOKS-DAMMANN/WESTEND61/PROFIMEDIA Ricotta sa vyrába zo srvátky, stačí ju nechať prekysnúť a nanovo ju prevariť. Podľa toho dostala ricotta aj názov – znamená to prevarená.

vraj ju vyrábali už Sumeri či Egypťania. Nie je totiž možné, aby na jej výrobu neprišli. Vyhodiť srvátku bez toho, aby sme z nej predsa len neskúsili niečo vydolovať – to sa na vynachádzavé plemeno, akým je ľudský rod, nepodobá. Ricotta sa totiž vyrába zo srvátky, ktorá ostala po výrobe základnej syrovej hrudky. Tá spotrebovala všetok kazeín, no v nádobe s jemne zakalenou tekutinou ostali ešte albumín a globulín a čakajú tam na ďalšie spracovanie. Tak prečo ešte váhať. 

Stačí srvátku nechať 24 hodín pri izbovej teplote prekysnúť a nanovo ju prevariť, tentoraz úplne, nie len po štyridsať stupňov ako pri prvom syre. Podľa toho dostala ricotta aj názov – znamená to prevarená. Potom ju treba nechať vychladnúť a pekne pozbierať jemné vyzrážané vlákna cez plátenko alebo gázu, zavesiť ju a nechať stiecť. Na druhý deň máme niečo ako čerstvý syr, ibaže krémovejší, nadýchanejší a prekvapujúco ľahký. Ricotta totiž obsahuje omnoho menej tuku, lebo skoro všetok šiel do prvej hrudky. Je sladká, smotanová, a práve preto v kuchyni mimoriadne variabilná.

Napriek tejto samozrejmej a veľmi ľahkej výrobe, prvá zmienka o ricotte padla až v druhom storočí nášho letopočtu. Grécky rétor Athenaeus vo svojich spisoch opisuje banket, na ktorom sa podával ľahký syr zo Sicílie. Historici sa domnievajú, že by mohlo ísť o ricottu.

„Je to výnimočný syr, ktorý si svoje miesto našiel v slaných jedlách, omáčkach, ale aj v dezertoch.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite