Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mnoho slovenských talentov skončí v českej lige

.peter Bálik .lifestyle

Hokej a futbal. Oba športy patria na Slovensku a v Česku k najpopulárnejším, no napriek talentom sú naši susedia pred nami. Nielen preto, že ich ekonomika je silnejšia.

Mnoho slovenských talentov skončí v českej lige Heikki Saukkomaa/AP/SITA 28. december 2015, Helsinky, Fínsko: Česko víťazí nad Slovenskom na MS v hokeji do 20 rokov. Český hokej dosahuje dlhodobo lepšie výsledky ako slovenský už v mládežníckych kategóriách.

česi na MS 2016 postúpili do štvrťfinále, no my sme ani nepostúpili zo skupiny. Odráža tento smutný fakt skutočný rozdiel medzi českým a slovenským hokejom? „To, že na jednom turnaji niekto vyhrá a niekto prehrá, nie je pre mňa dostatočne objektívne kritérium, podstatnejšie je, či sa hráči a mužstvo počas MS či celej sezóny posunuli po individuálnej, systémovej, taktickej alebo osobnostnej stránke vyššie, alebo nie. Či sú viac pripravení obstáť a osvojiť si trendy, ktoré diktujú najmodernejšie hokejové krajiny. Česi hrajú napríklad prípravu na MS s najkvalitnejšími európskymi mužstvami. My hráme len s nižším levelom. Už aj tu sa objektivita vytráca a zvyšuje sa predpoklad, že Česi majú na MS šancu vyhrať viac zápasov, ako my,“ hovorí Richard Lintner, ktorý je dnes šéfom slovenskej extraligy a dodáva: „V skutočnosti má však slovenský a český hokej veľmi podobné DNA.“

V Česku majú viac registrovaných hokejistov, lepšie vybudovanú infraštruktúru, viac moderných hál a klzísk, čo vyplýva najmä z toho, že ich je dvakrát viac, ale aj zo sily českej ekonomiky.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite