Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Pohorie z gaštanového pyré, Mont Blanc môže byť aj na zahryznutie

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Gaštanové pyré – kto by ho nepoznal a neochutnal? Samozrejme, nie každému pripadá lahodné a okúzľujúce, mnohí nad ním ohŕňajú nosom. Pripadá im fádne a málo rafinované. Je však základom jedného z najstarších dezertov vysokej cukrárčiny, legendárneho zákusku Mont Blanc.

Dobré jedlo: Pohorie z gaštanového pyré, Mont Blanc môže byť aj na zahryznutie GETTY IMAGES Prvýkrát sa dezert pod menom Mont Blanc objavil v roku 1847 v cukrárni Dessat a okamžite sa stal hitom Paríža.

rozhľadený čitateľ už asi tuší, že dezert bude zrejme mať niečo spoločné s najvyšším vrchom Álp. A tuší správne. Niet sa čomu čudovať, že béžovej kôpke prepasírovaného gaštanového pyré dozdobeného chantilly krémom, čiže sladenou šľahačkou, prischol názov tejto zasneženej hory. Otázkou však je, z ktorej strany sa na tú horu pozeralo, keď dezert vznikal. Talianski vedátori v oblasti gastronómie tvrdia, že tento zákusok, či skôr rafinovaná sladkosť sa narodila na talianskom území počas renesancie, keď gaštanová múka a gaštanové kaše hrali medzi pospolitým ľudom prím a zároveň všetci hľadali vo všetkom tvarové podobnosti a z toho vyvodzovali siahodlhé závery o mikrokozme a makrokozme.

Tu skrátka pozreli na to navŕšené pyré – v renesancii zatiaľ len skromne poprášené cukrom –, a ajhľa! Veď to je ako naše Monte Bianco! Vynález potom dokumentujú všakovakými zmienkami v starých renesančných kuchárkach. 

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite