Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ficove útoky na novinárov si všimli už aj zahraničné organizácie

.redakcia .radovan Kazda .slovensko

Berlínsky think-tank The Civil Liberties Union for Europe vydal minulý týždeň správu o slobode médií, Media Freedom Report 2024. Vo viacerých častiach správy sa venuje aj Slovensku, a ako sa dalo očakávať, situáciu nehodnotí pozitívne.

 Ficove útoky na novinárov si všimli už aj zahraničné organizácie The Civil Liberties Union for Europe

autori v štúdii konštatujú:

V roku 2023 došlo k niekoľkým udalostiam, ktoré formovali mediálne prostredie na domácej alebo európskej úrovni. Voľby v Poľsku, Holandsku a na Slovensku zmenili politickú krajinu v jednotlivých krajinách. V Poľsku a na Slovensku to mohlo zmeniť aj mediálne prostredie. Na Slovensku sa návrat Roberta Fica k moci v minulom roku zhodoval s 10-percentným poklesom dôvery verejnosti v médiá v porovnaní s rokom 2022.

Koncentrácia vlastníctva médií je vysoká v Chorvátsku, Francúzsku, Maďarsku, Holandsku, Poľsku, na Slovensku a v Slovinsku. Ak väčšinu mediálnych spoločností v krajine vlastní niekoľko jednotlivcov, ohrozuje to rozmanitosť mediálnych hlasov a zvyšuje riziko neobjektívneho spravodajstva. 

Novinári v Chorvátsku, Francúzsku, Nemecku, Grécku a Taliansku čelili v roku 2023 okrem vyhrážok a zastrašovania aj fyzickým útokom. V Maďarsku a na Slovensku pochádzala šikana a vyhrážanie novinárom od politikov.

Úroveň koncentrácie vlastníctva na slovenskom mediálnom trhu sa v roku 2023 zvýšila po kúpe najčítanejšieho bulvárneho časopisu Nový čas a súvisiaceho portálu cas.sk spoločnosťou News and Media Holding. News and Media Holding je najväčším vydavateľom printových titulov na slovenskom trhu a vlastní aj druhý najčítanejší bulvárny denník Plus 1 deň.

Pokles dôvery verejnosti v médiá za posledný rok bol zaznamenaný v Českej republike, Estónsku, Nemecku, Maďarsku a na Slovensku.

Na Slovensku premiér Robert Fico v novembri vyhlásil, že nepustí niektoré „nepriateľské médiá“ (popredné médiá krajiny) na Úrad vlády SR. Neskôr spresnil, že s týmito médiami prestane komunikovať. Fico tvrdil, že spravodajstvo týchto médií by bolo nenávistné a nepriateľské voči jeho sociálnodemokratickej strane SMER.

Myslím, že jednu pozitívnu správu z tohto výpočtu zlých noviniek si predsa len môžeme odniesť: a to, že si watchdogy všímajú, čo sa deje na Slovensku, a šíria to ďalej.

To je pre budúcu reakciu EÚ voči Slovensku síce nepotešiteľné, ale veľmi dôležité.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite