Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mikulášsky jazzový festival vyrástol na významné slovenské podujatie. Čo prinesie?

.marian Jaslovský .kultúra .kultúra

Posledný júlový víkend sa uskutoční Mikulášsky jazzový festival. Táto aktivita dvoch mužov, jedného mladého (Martin Budaj) a jedného trochu menej mladého (jeho svokor Ján Novotný) sa pred 19 rokmi rozhodli, že nebudú len chodiť na veľké festivaly, ako Bratislavské jazzové dni, ale urobia si svoj. Mikulášsky jazzový festival prekročil hranice regiónu, pretože má ľudský a doslova komunitný rozmer. Rozprávame sa s Martinom Budajom.

Mikulášsky jazzový festival vyrástol na významné slovenské podujatie. Čo prinesie? MJF

ako vznikla myšlienka festivalu?

Kedysi v LM fungoval hudobný klub Hudobroň, kde sa organizovali prvé koncerty, čo prerástlo do prvého ročníka festivalu v roku 2005. Jano Novotný sa vtedy zaviazal že spraví 10 ročníkov. Už realizujeme devätnásty. Ak vás to zaujíma, tu je rozhovor k 10. ročníku, kde sú nejaké fakty, hoci to je zrejme priveľa informácií.

ako sa MJF menil počas tých rokov?

Kto si pozrie naše zostrihové videá, môže si urobiť obrázok. Robíme to v zásade ako two-men show (ak odmyslíme realizačný tím priamo na mieste - brigádnici, zvukári, stage manager, atď…), v režime non-profit, popri normálnej práci. Takže po večeroch a podobne. Za tie roky sme sa ale myslím si celkom vypracovali, značka je už známa, podporuje nás dlhoročne FPU (dokonca posledné roky sme v kategórii 2.1 veľké festivaly ako Pohoda či Džezáky) a sprofesionalizovali sme sa. Menili sme miesto, kedysi sa začínal festival v tzv. Posádkovom dome armády (vedľa Domu kultúry), potom na nádvorí Čierneho orla (múzeum), potom v záhrade, potom sme boli v Redute (historické priestory kina pri Čiernom orlovi), potom v Route 66 a napokon sme zakotvili v Dome kultúry, kde sme od roku 2017. Vyzerá to už na stabilné miesto, kde je riadne zázemie, veľké pódium s pianom a jazzový bar vedľa. 

čo boli podľa teba míľniky festivalu?

Zrejme môj vstup do festivalu v roku 2011. Vtedy sme vymysleli logo a požiadali o prvý grant Ministerstvo kultúry. Potom sme dostávali každý rok peniaze, prvý rok keď začalo FPU tak sme nedostali, ale potom už ďalšie roky hej a to nám umožnilo (samozrejme vrátane podpory lokálnych sponzorov a podporovateľov a najmä priazni fanúšikov) rásť a rozvíjať túto myšlienku.

čím sa líši od iných festivalov?

Snažíme sa aby bol servis pre kapely ľudský, nie je to len profi vzťah že odohrajú a dovidenia, ale väčšinou spolu strávime nejaký čas, dáme si večeru, alebo na letnom festivale na jam session spolu do neskorej noci žúrujeme. Rovnako pre ľudí sa snažíme aby to nebola nejaká sterilná akcia, ale aby z toho išiel ten náš osobný a osobitý prístup. Robíme jam sessions a v sále ľudia sedia pri stoloch, kde si môžu dať občerstvenie a nápoje do skla. Snažíme sa na festivale mať kvalitné gastro (posledné roky s podporou Liptovaru - lokálny pivovar + reštaurácia).

Zaujímavosťou je, že letný festival nemal ani počas covidu prestávku, vždy sa nám podarilo vystihnúť okno, kedy boli uvoľnené opatrenia, takže sme šli kontinuálne. Jedine klubové koncerty sa rušili / presúvali.

Festival je v podstate celoročný - letný festival (vždy posledný júlový víkend od piatku do nedele) + klubové koncerty (spravidla 10 každý mesiac jeden, okrem júla kedy je letný festival a augusta kedy je pauza).

máte aj divákov z okolia?

Je to tak 50:50 LM a okolie a potom zďaleka z rôznych kútov Slovenska + zahraničie. Takže darí sa nám pritiahnuť rôzne cieľovky a pomaličky rastie rok po roku návštevnosť.

koľko umelcov/formácií na ňom hralo?

Vediem si štatistiku, no nemám teraz priestor ju doplniť. Ale odhadom to bude zhruba 550 - 600 unikátnych mien (umelcov), z nich mnoho viac krát (predstav si len klasikov Majo Ševčík, Nikolaj Nikitin, Ľuboš Šrámek a pod…). Čo sa projektov / formácií týka, tých bude za tých 19 ročníkov cca 230 plus kapely aktuálneho ročníka letného festivalu (tých je 9). Spolu do konca roka cca do 250.

daj len tak „na prvú“ najväčšie mená

Miroslav Vitouš, Zbigniew Namyslowski, Ida Kelarová, Iva Bittová, Dan Bárta, Wojtek Mazolewski, Fedor Frešo…

no a poďme na program aktuálneho letného festivalu, predstavíš nám ho?

Piatok 28.7.2023

Ružomberský Jazz Band 

Klasicky otvárame festival koncertom zdarma od 16:00 na Námestí osloboditeľov, ktorým chceme naladiť celé mesto jazzovo a pozvať ľudí na to, čo sa bude tri dni diať v meste / dome kultúry = festival. RK Jazz Band = podpora lokálnej produkcie z Liptova. Ďalší program od 19:00 v Dome kultúry každý večer.

Cotatcha Orchestra: Bigbandová elektronika

Môj obľúbený big band a táto nahrávka je podľa môjho názoru skutočne veľmi originálna a fresh poňatie big bandového „žánru“. Je už tradíciou, že festival štartuje big band (za históriu festivalu sa ich vystriedalo nespočet). V orchestri rôzne známe mená vrátane Erika Rothensteina, Martina Uhereka, Roba Ragana či Kamila Slezáka (Robert Balzar Trio).

the Bureau

Košické nové tváre a talenty, víťazi Jazz START UP cena za najpresvedčivejší výkon. Každý rok víťazi hrajú u nás a na ďalších festivaloch. Nejaké info o nich napr. tu.

Pawel Kaczmarczyk Trio

Pawel je špičkový klavirista, hral u nás v roku 2012, kedy si hral aj ty s Ursinym. Študoval u Janusza Muniaka, ktorého meno nesie legendárny jazzový klub v Krakowe. Nájdeš o ňom veľa na internete, vydal veci na Hevhetii a ACT music. 

 V sobotu a v nedeľu poobede budú workshopy - povedie ich Ľuboš Brtáň, gitarista z LM, študovaný v Grazi. Má tu nahrávacie štúdio a vyučuje hru na gitaru. Workshopy budú jeden gitarový a druhý nahrávací. Anotáciu ešte pripravujeme. Vstup je pre všetkých, ktorých to zaujíma, zdarma.

Sobota 29.7.2023

Samuel Hošek - Peace

Samo u nás vystúpil už v roku 2013 s jeho projektom Conspirative Theories (hodili by sa aj dnes) a v 2021 s jeho Jazz Bandom (známe covery, ale veľmi dobre zvládnuté - na piano výborný Roland Kánik). Toto má nový album, návrat k jazzu, ktorý si nemôžeme nechať ujsť. V jednej skladbe bude featuring Simony Hulejovej (viac info pri Baron Haze). Kapela: Ľuboš Šrámek, Nikolaj Nikitin, Juraj Griglák, Matheus Jardim.

Gratzer & Bittmann: Telemannia

Veľmi zábavný projekt z Rakúska. Georg Gratzer hrá na “drevá” a Klemens Bittmann na husle, mandolínu atď. Hrali teraz na Zvuk for Modra a vraj veľmi dobre. Klemens je známy z dua Bartolomey Bittmann ktoré na náš festival príde v septembri (do klubovej časti). 

Oskar Török & Band

Oskar je stálica na našom festivale, to aký je skvelý trúbkar asi netreba popisovať. V každej dobrej formácii je Oskar ako sideman a preto ho stále voláme (či už v Hrane, s Wojtekom Mazolewskim, s Ivou Bittovou, s Luptákom Vargove veci, s Talent Transportom Sisou Fehér, s Vertigom, atď…). No a teraz konečne príde ako bandleader a bude to vlastne svetová premiéra. Neviem čo všetko budú hrať, no určite aj jeho veci na texty Ivana Kraska - Hej a Je Nutné. Kapela bude recyklovaná tá istá ako Samo Hošek, lebo to inak jednoducho nevyšlo (nevedel zorganizovať pražskú partiu), no predsa to bude iné.. A tu tiež spraví featuring Simona Hulejová. V noci opäť Jam Session v jazzovom bare

 Nedeľa 30.7.2023

Baron Haze

Simona Hulejová je mladý talent z Ružomberka, študovala na Ježkárni, práve skončila školu a toto je jej prvý vlastný projekt so spolužiakmi, zožali úspech aj v JazzDocku na Mladí Ladí Jazz 2023. Minulý rok Simona vystúpila ako sólistka v orchestri Milana Svobodu VOŠ KJJ. Je teraz celkom populárna, bude spievať na Viva Musica koncert s Petrom Lipom a má už spomínaný featuring v skladbe Sama Hošeka na albume Peace.

Camille Bertault, David Helbock, Médéric Collignon

Toto bude mať slovenskú premiéru, ešte takto v trojici nevystupovali. Camille bola na džezákoch, to vieš. David už u nás hral so skvelým projektom Random Control (hrajú známe jazzové veci, vtipne ale veľmi kvalitne umelecky - nahrávka vyšla na ACT music - na cca 20 nástrojoch, vrátane napr. didgeridoo).

Na záver býva ešte jam session. Je to už ale bez garancie - preto to voláme záverečný drink v jazzovom bare.

Web: www.mjf.sk 

Facebook: https://www.facebook.com/mikulasjazzfest/ 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite